Het opslaan van afgewerkte olie

Als ondernemer met oliehoudend afval ben je verplicht dit veilig en gescheiden op te slaan en in te laten zamelen door een erkend inzamelaar. Maar hoe bewaar je afgewerkte olie? Het beste kun je dit bewaren in oliedrums, een IBC tank of in een bovengrondse olietank. Lees hier de eisen.

Waarin kan ik afgewerkte olie opslaan?

Oliedrums

Oliedrums, dekselvaten of dopdrums die UN gekeurd zijn, zijn geschikt om afgewerkte olie in op te slaan. Deze drums zijn beschikbaar in 60 en 200 liter.

Bovengrondse olietank

Een opslagtank is volgens het Activiteitenbesluit “een opslagvoorziening voor gas met een inhoud van ten minste 150 liter of een opslagvoorziening voor een vloeistof met een inhoud van ten minste 300 liter”. Hier valt een intermediate bulk container (IBC) niet onder.

IBC tank

Een intermediate bulktank (IBC) is een herbruikbare kunststoffen container, omgeven door een kooiconstructie, met een grote inhoud van 1000 liter. De bulkcontainers zijn gemonteerd op een houten of plastic pallet en zijn hierdoor met een heftruck of palletwagen makkelijk te verplaatsen.

De regels voor het opslaan van afgewerkte olie?

Vanaf 1 januari 2015 gelden er minder zware eisen voor de opslag van afgewerkte olie. Omdat het vlampunt ver boven de 100 graden Celsius ligt, wordt afgewerkte olie niet meer beschouwd als gevaarlijk afval. Zelfs niet wanneer er tijdens gebruik een beetje brandstof in de olie wordt vermengd. Afgewerkte olie wordt wel gekwalificeerd als een bodembedreigende afvalstof, waardoor er bodemvoorschriften van de Activiteitenregeling van toepassing zijn.

Wanneer je afgewerkte olie opslaat:

  • Moet de opslagtank en leidingen in goede staat verkeren
  • Moet de opslagtank dubbel­wandig zijn en lekdetectie hebben óf in een goede dichte lekbak staan.
  • Moet de opslagtank minimaal één keer per jaar worden geleegd.
  • Wanneer je een bovengrondse tank laat installeren moet er een bodemonderzoek plaatsvinden. Hiermee wordt de nul-situatie bodemkwaliteit vastgelegd.
  • Wanneer de tank verwijderd wordt moet er weer een onderzoek plaatsvinden om vast te stellen of de bodem niet verontreinigd is.
  • Wanneer je een verplaatsbare of een verrijdbare opslag hebt (drums en IBC container) voor afgewerkte olie, moet het op een lekbak worden geplaatst.

Waar moet een lekbak aan voldoen?

Een lekbak moet 10% groter zijn dan de inhoud van de grootste opslagtank en minstens 10% van de inhoud van alle opgeslagen stoffen. Hierdoor wordt eventuele lekkende olie opgevangen en komt het niet op de grond terecht, wat de bodem kan aantasten. De lekbak moet daarnaast tegen inregenen beschermd zijn, om er zeker van te zijn dat de opvangcapaciteit niet wordt verminderd.

Direct afgewerkte olie laten afvoeren? Olieafval komt bij je langs! Geef je opdracht door en binnen twee weken komen wij de tank(en) of oliedrums leegzuigen of ophalen. Meer informatie? Neem contact op met onze klantenservice.